Santa Konferencia 2007

ajandek_muammer.jpgNemzetközi Santa Claus Fesztival  2007

Turkey/Antalya - Hungary/Győr

A Santa Claus Béke Világtanács minden év december első hetében rendezi 128 ország részvételével Antalyában a 6 napig tartó tanácskozását, melynek záró részeként minden év december 5-én este fogadják a Föld gyermekeihez érkező Mikulást Myrában, azon a helyen, ahol Szent Miklós 52 évig püspökösködött. Ő maga minden év december 5-én a névnapja előestéjén ajándékozta meg a gyerekeket. Ennek a szertartásnak az ad jelentőséget, hogy az ott élő emberek a 2 évestől a szép kort megértekig azonos izgalommal és meghittséggel  várja a Noel Baba ( törökül "Ajándék Apa"), azaz a Mikulás érkezését. A szent életű utódjaként várják, akinek természetesen nincsenek kormozott Krampuszai, nincs virgácsa, és a szülők nem használják fegyelmező eszköznek. Érkezése után ajándékot és áldást hoz kicsire és nagyra. Itt megszemélyesíteni a Mikulást egy küldetés csúcsának számít.

2007 év december 5-6-án egy magyar ember, Farkas Imre tölthette be ezt a szerepet.

muammer.jpgFarkas Imre 1988-ban kezdett  magyarországi Mikuláskodását  a Santa Claus Peace Council (Szent Miklós Béke Világtanács) szervezet azzal jutalmazta, hogy 2007 nyarán tagjainak sorába választotta. 

A képen: Farkas Imre és Muammer Karabulut a Béketanács elnöke Antalyában

 Farkas Imre 1988-ban öltötte magára első alkalommal a Mikulás ruháját, s azóta minden évben megjelenik a gyerekeknek Győrben, mint Győr Város Mikulása. Kezdetektől  a Myrai Szent Miklóst képviseli, és püspöksüvegben  érkezik december 5-én a gyerekekhez.

 A 20 éves tevékenységet jutalmazta a Santa Claus Béke Világtanács azzal, hogy 2007-ben megválasztotta a Világ Mikulásának, aki hivatalosan minden év december 6-án érkezik a Világ gyermekeihez, és a Föld 4 sarkából meghívott gyerekekkel Szent Miklós szülőföldjén, Myrában találkozik velük.  Nehéz volt a hazai és a nemzetközi feladatoknak szinte egyidőben eleget tenni, de a jó szervezés és a szarvasok helyett a török légitársaság gépei megoldották a dolgot.

Képes beszámoló az utazásról és a nemzetközi programról, ahogy maga a Mikulás megélte:

2007. december 04.  Győr

egyeb002.jpg

 Mikulás és Manóinak érkezése Győr városába, majd látogatás bölcsödék, óvodák, iskolák, idősek otthonaiba...

 A december 5-höz közel eső vasárnapon, pedig a Mikulással levelező gyerekek közül vendégül látja a közel 2400 kisgyermeket egy színházi előadásra, majd mindenki kap egy ajándék csomagot a kezébe. természetesen az ajándék ára, egy előzőleg megírt levél a Mikulásnak. 1988 óta ezt a karitatív ajándékozéást azokkal a melegszívű győri emberekkel tudja tenni, akik érzik a gyermekek iránti felelősséget és maguk is részt vesznek a csomagok kiosztásában. Ez olyan lelki többlet töltést biztosít mindenki számára, hogy ez a csoda már tradícióvá vált. 

2007 december 5-én aztán útra kelt Bp. Ferihegyről a Győri Mikulás a püspökbottal, ahova maga a 

egyeb061.jpgTélanyó kísérte el.

Tekintettel arra, hogy december 5-ét írtunk, na meg a püspökbotot sem lehetett volna felvinni a repülőgép fedélzetére, ezért úgy döntött a stáb, hogy nincs aktuálisabb pillanat felvenni a Mikulás ruhát. Na meg a Török TV társaságoknak kifejezett kérése volt a ruha felvétele. Ferihegyen nem volt gond, de az isztambuli átszálláskor, a püspökbot két fegyveres őri kíséretet kapott, Isztambul beszálláskor át kellett adni, majd Antalyába érkezéskor a gépajtóban tisztelgés kíséretében adták vissza! Majd a gépet elhagyva számtalan TV társaság kamerája kíséretében nem kirendelt iskolások mint ugyan ebben az időben Ferihegyre érkező Lappföldit várták, hanem családok felmérhetetlen tömege fogadta könnyező szemekkel a Myrai püspökként érkező Mikulást.

Kedves Olvasó, tarts velem azon a úton, ahol nekem megadatott járni!

egyeb062.jpg

Egy kedves útitárs fénykép kívánsága után egy Mikulás életében ritkán fordul elő, hogy a püspökbotját becsekkolják. Ritkán megélt elemi érzések voltak azok a pillanatok! Az emberek szeretete, hálája mérhetetlen volt a találkozásunkkor, főképpen azoknál, akik kisgyermekkel utaztak. Amikor pedig beléptem a repülőgép ajtaján, és a Török légikisérő kisasszony több nyelven bejelentette, hogy megérkezett és velünk utazik a Noel Baba (Mikulás), még a Kapitány is kijött a vezetőfülkéből egy köszöntésre, az utasok pedig remegő kézzel nyúltak az aranydióért és a szaloncukorért.  

legikiserok.jpg

A Török és a nemzetközi média közel száz országban adta hírül a Világ Mikulás megérkezését! A Béke Világtanács elnöksége 2007-ben úgy döntött, hogy Demre és Győr város viszonylatban kettős helyszínen tartják a 2007 évi Santa Claus Világ Fesztivált.
Az alábbi kép Demre, azaz az ősi Myra város főtere, melynek egyik oldalán a képen láthatő Szent Miklós temploma.
myra_templomkert.jpg

Myra főtere a Szent Miklós tér. Átlag napi 1200-1500 turista fordul meg itt a világ minden részéből, de erre a több napos fesztiválra tízezrével érkeznek a családok..
Anak idején maga a Szent Miklós ezen a helyen, a temploma előtti téren ajándékozta meg a gyerekeket és a felnőtteket.

De ebben az évben egy magyar ember kapta Szent Miklóstól a felhatalmazást, hogy nevében jelenhessen meg. Ami azért nagy dolog, mert azon a téren, ahol egykor a Szent fogadta a gyerekeket, időtlen idők óta, csak Myra ember ölthette fel a Mikulás ruháját!

egyeb022.jpg

Hálát adtam Szent Miklósnak, Myra ősi városában álló templom előtti köveken állhatok, Mikulásként megérintve pár méterre sírja előtt álló szobrát. Képviselve őt a mai világban a gyerekek előtt, azokon a köveken ahol ő saját maga is lépdelt. Nehéz ezt az érzést szavakba önteni, szeretném, ha egyszer a világ összes embere ezt átérezhetné!   Ezt csak az múlta felül,

egyeb025.jpg amikor a Szent Miklós templom püspöki körívén megpihenve, éreztem a köveken a kisugárzást. Miközben néztem a köveket, azon gondolkodtam, melyiken ülhetett valamikor  Szent Miklós?  Nekem mint Mikulásnak, azt gondolom, mindenki megértheti, ezek a pillanatok mit jelentettek. Ha valaki ezen a helyen nem csak Mikulás ruhában megpihen néhány percet, akkor is annyi töltést szív magába, amit nehéz egyhamar elveszíteni. Őt már életében Szentként imádták az emberek. Nem csak püspök volt, hanem vezető is, így Apának hívták. Távozásakor leírhatatlan gyász lett e földön, Lelkét angyalok vitték a végső nyughelyére, ahol egy forrás ered. Ami idővel, szeretetforrássá változott. Belefolyva a patakba, folyókba, tengeren át az óceánokba, mindenütt jelen van. Égi lakhelyéről látva ezt a mérhetetlen bánatát az embereknek, úgy döntött, hogy vigasztalásul ezen szeretet forráson át tér vissza minden évben, azon emberek által, akik méltó módon képesek az Ő személyén megjeleníteni.

De nem maradt további idő ezen a szent helyen elmélkedni, mert jelezték, hogy a templom előtt vár a "Vének" tanácsa, akik fogadtak a téren.

 egyeb072.jpg

Miután köszöntött a "Vének tanácsa", hátrahúzódtak és érkezett a "Szépkorúak tanácsa" !

egyeb071.jpg

Török asszonyt idegen férfinak megérinteni bűn! Kivétel az "Apa", azaz Noel Baba, ami Ajándék Apát jelent, vagyis Mikulás! Miután nem csak érintés, hanem egy ölelés is volt, amiben éreztem az asszonyi furfangot a szimatolás által kutakodtak titkon az ápoltság és józanság felől.Miután mindent rendben találtak, megérkeztek a környező boltokból, utcákból a felnőttek, majd egy pillanat alatt megtelt gyerekekkel is a tér.

igazi.jpg
egyeb075.jpg

A Szent Miklós templom kertjében áll egy szobor, talapzatára felfestették valamennyi ország zászlaját, valamint egy földgömböt, amit körbetáncolnak a gyerekek. Maga a szobor, mint látszik is, Szent Miklóst ábrázolja, a hozzá bújó gyerekekkel. Érdemes megfigyelni, ahogy a szoborkompoziciónál megjelenik, amint a gyerekek a testükkel védik azt, ami az övék!

egyeb065.jpg

A szobortól néhány méterre található Szent Miklós temploma, ahova őt magát is temették. A következő képen látható, amint a török gyerekek rácsodálkoznak a magyar szaloncukorra a templomkertben.

egyeb068.jpgegyeb020.jpg

Ezeken a köveken osztotta ugyanígy Szent Miklós a maga ajándékait a török kisgyerekeknek?

Persze az 1700 évvel ezelőtti gyerekek is hasonlóan nagy szemeket nyitottak volna, mint a képen láthatók, hiszen a szaloncukor magyar "találmány", és a kezemben levőket Magyarországról vittem, és akivel találkoztam, kisgyerek és az arra érdemes felnőtt is kapott egyet ajándékba! Na, meg egy aranydiót, ami szintén a Kárpát-medencéből érkezett!

egyeb073.jpg  egyeb032.jpg
egyeb070.jpg egyeb036.jpg

egyeb039.jpg
Ez a kép magáért beszél! Amikor az ember ilyent lát, akkor az mondja, igen ez az egyetemes szeretet, ami nem jön magától! Ezt a szülő példája adja a gyermeknek. A szülőnek meg a nagyszülő, akire jellemző, hogy Szent Miklós (a Noel Baba) érkezésére csoportosan vártak ezek a nagyszülők Myra főterén. A nagyvilágban és Európában megszokott, hogy a Télapónak krampuszai és egyéb kísérői vannak. Ott nem. Azon a földön csak egy Mikulás létezik és érkezik az emberekhez, és csak az évnek ezen az egyetlen napján, december 6-án! Myrában, ahol Szent Miklós 52 évig volt püspök, ma is olyan kultusza van, hogy az emberek napokig készítik fel lelküket, legyenek 2 vagy 70 évesek, a Mikulással való találkozásra. Elvárják az érkező Mikulástól, hogy hordozza Szent Miklós méltóságát, kisugárzását, emberségét.

Különös érzés volt, amikor egy apa odahozta kislányát, miközben folytak a könnyei. Majd az kérdezte, honnét érkeztél, Noel?  Macarisztánból (Magyarországról) - válaszoltam. Erre felállt, felvette  kislányát, és méltósággal azt mondta: - Mi egy nép, egy testvér vagyunk, kérlek gyere máskor is, mert szükség van rád gyerekeinknek és nekünk is! Tisztelünk és vigyázunk rád, hogy a Szent örökre visszajárhasson közénk! Majd átöleltek és könyező szemekkel átadták helyüket a másik családnak!

gyerenoel.jpg

Szent Miklós a férjhez menő lányok védőszentje is, így több lány tánccsoport is megörvendeztette a jelenlevőket.

egyeb074.jpg

egyeb076.jpg tvstab.jpg

Majd este felé a hegyek közti Myrában nyugvóra tért a nap.est.jpg
Képen egy nagyon érdekes jelenséget figyelhetünk meg!
Jól láthatók a háttérben a Taurus hegység havasai, melyek még sokszor nyáron is fehérek! A legenda azt tartja, hogy ajándékozásai során a Szent nem a Templom felé ment haza, hanem elindult a hegy irányába, majd eltünt a sűrüben. Így egy idő után az emberek kezdték beszélni, hogy az ajándékozó mindíg a havasokba tér vissza egy-egy jó téteménye után, így valószínű, hogy a havas hegy Apó, azaz a Télapó érkezik meg az ajándékaival! Éppen ezért a Mikulás lehet nevezni Télapónak is, de a Lapföldi Télapót soha nem lehet nevezni Mikulásnak!
egyeb046.jpg

Majd elhagyva Myra, azaz a mai Demre városát, a tengerparti fövényen elindultunk Antalyába.
egyeb043.jpg
Közben kihasználtuk, hogy a narancs ültetvények még fogadnak benünket, így a kísérőmmel és a stábbal betértünk egy kis friss narancs szüretre. egyeb045.jpg
egyeb063.jpg

Visszatértünk a Béketanács Antalya-i helyszínére, ahol egy vacsorával elköszöntünk a a maradóktól, mert egy gyors alvás után a Béketanács Elnöksége elindult Győrbe! egyeb047.jpg egyeb005.jpg egyeb051.jpgegyeb050.jpgegyeb048.jpgegyeb049.jpg

A Béketanács egy része már a hajnali repülőgépen!
egyeb054.jpg egyeb052.jpg egyeb053.jpg

Győr Megyei Jogú Város ahol folytatódott a Tanács ülésezése egyeb058.jpg

Mikulás ünepség 2007. dec. 09. a Győri Nemzeti Színházban a Béketanács jelenlétével! egyeb001.jpgegyeb052.jpgegyeb053.jpgegyeb054.jpgegyeb056.jpgegyeb082.jpgegyeb085.jpgmexikoilany.jpgegyeb084.jpgegyeb055.jpg

2007 évi Szent Miklós Béke Világtanács ülésének záróvacsorájaegyeb004.jpgegyeb003.jpgegyeb005.jpgegyeb006.jpgegyeb008.jpgegyeb009.jpgegyeb010.jpgegyeb011.jpgegyeb012.jpgegyeb048.jpgegyeb050.jpgegyeb007.jpg egyeb051.jpg

International Santa Claus Peace Council Europa Reprezentation 

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.